СИЛА ПРАВА УМЕСТО ПРАВА СИЛЕ

Izvor: www.subnor.org.rs

Удружење Ветерана Посебних јединица полиције, иначе колективни члан СУБНОР-а Србије, у сарадњи са општином Топола и Удружењем грађана „Топола је моја земља“ организовали су трибину под називом „Улога Полиције и Војске у отаџбинским ратовма 1991-2002. године. На трибини су присуствовали представници Министарства унутрашњих посова, ПЈП-а, Управе за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране, државни секретари Министрства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Зоран Антић и Миле Карановић, председник општине Топола, представници борачких организација, син бившег председника СУБНОР-а проф. др Миодрага Зечевића – Срђан Зечевић, као и адвокат Александар Тодоровић пријатељ СУБНОР-а. СУБНОР Србије су представљали, секретар председника Станислав Рескушић и председник СУБНОР-а Топола Миодраг Лазић.

После минута ћутања у част савременим Обилићима, који су нам омогућили мир који данас уживамо, скупу су се обратила 3 генерала, који су свако из свог ратног искуства говорили о овим тешким данима за нашу отаџбину.

Генерал -мајор Милорад Ступар оснивач и командант 72. специјалне бригаде акценат је ставио на резолуцију 1244 УН која недвосмислено прописује да су Косово и Метохија, уз суштинску аутономији, саставни део суверенитета Републике Србије, као и чињеницу да Србија има право да на Косово врати својих 1000 војника и полицајаца који би штитили безбедност и људска права српском и живљу.

Генерал полиције и професор на Полицијском универзитету Обрад Стевановић, је одржао право мало предавање о томе шта је полиција, шта је војска и како и под којим условима се ове две силе синергично укључују у заједничка дејства за заштиту земље.

Објаснио је шта је ванредна ситуација, шта ванредно, а шта ратно стање, као и шта је кривични деликт, шта је организовани криминал, а шта тероризам и оружана побуна.

Као директан учесник у преговорима после НАТО агресије који су довели до потписивања Кумановског војно-техничког споразума, рекао је како је тај споразум био тада потпуно прихватљив за Србију, али да га друга страна није поштовала. Нажалост једно је сила права коју су дужни да поштују „мали“, а друго право силе коју користе „велики“. Он као прекаљени ратник зна да мир нема алтернативу, али исто тако је нагласио да постоје ситуације у којима је цена мира једноставно неприхватљива. Са жаљењем је констатовано да су пред нама године, па чак и десетине година мучних преговора у покушају да се питање Косова и Метохије, жиле куцавице српског националног корпуса, реши на прихватљив начин за Србију.

Бригадни генерал Стојан Коњиковац, један од команданата херојске 549. моторизоване бригаде, веома занимљиво је излагао о протеклим догађајима и генези стварања тероризма и рата. Описао је све најважније ситуације у зони одговорности његове бригаде на шта се надовезао и пуковник, командант 35. одреда ПЈП Бранко Прљевић.

Ратни командант 122. интервентне бригаде Посебних јединица полиције пуковник Драган Живаљевић представио је своју трилогију. Три књиге које сведоче о голголатама наших ратника у том тешком и претешком али и славном времену.

У име министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања скупу се обратио државни секретар Зоран Антић који је подвукао да држава Србија мора учинити све што може да помогне ветеранима, а посебно породицама погиулих војника и полицајаца.

Председник удружења ветерана ПЈП Саша Пантелић доделио је признања удружења. Највеће признање, „Споменицу ПЈП са мачем“, додељено је и председнику СУБНОР-а Србије генерал – мајору Видосаву Ковачевићу. Признање је у његово име примио секретар Станислав Рескушић.

У Конгресној сали у којој је одржан скуп постављене су и две изложбе „Слава палим херојима“ и „Српски полицајац и војник у заштити отаџбине“.

Била је ово веома важна манифестација и сви присутни су са пажњом пратили њен ток пуна три сата. Да би поруке са овог скупа дошле до шире јавности побринули су се новинари и фоторепортери ТВ „Сунце“ и ТВ „Тесла“.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *