НЕПОКОЛЕБЉИВИ У РАТУ, ДОСТОЈАНСТВЕНИ У МИРУ

Izvor: subnor.org.rs

Удружење ветерана Посебних јединица полиције, одржало је у Дому Народне Скупштине 4. Свечану седницу Скупштине.

Скуп је, уз интонирање државне химне и минутом ћутања за погинуле саборце отворио председник Народне Скупштине др Владимир Орлић, који је том приликом нагласио да ово велелепно здање припада свим грађанима Србије а посебно онима који су се борили за њену слободу и суверенитет, и изразио задовољство што се овакав скуп одвија баш овде.

Седницу је успешно модерирао председник удружења „ПЈП“ Саша Пантелић, а присутне су биле високе званице: командант „ПЈП“ генерал-потпуковник Обрад Стевановић-почасни председник Скупштине удружења, некадашњи начелник Генералштаба – командант херојске 37. моторизоване бригаде и члан председништва СУБНОР-а Србије генерал Љубиша Диковић, оснивач 72. специјалне бригаде генерал-мајор Милорад Ступар, бригадни генерал – један од команданата херојске 549 моторизоване бригаде Стојан Коњиковац, један од команданата херојске 63. падобранске бригаде бригадни генерал Јелесије Радивојевић. У име Министарства за рад запошљавање борачка и социјална питања присуствовао је државни секретар Зоран Антић

Пре подсећање на дане славе и поноса који су красили учеснике борбених дејстава деведесетих година, скупу су се обратили Далибор Королија председник Управног одбора и Живан Живановић председник Надзорног одбора Удружења, образложивши прошлогодишњи рад и информишући присутне о радној Скупштини Удружења на којој су усвојени: Финансијски извештај, Извештај о раду као и План рада и буџета за наредну годину.

У протеклој години удружење је имало импозантних 116 активности – од хуманитарних до свечарских. То је завидан резултат за „ПЈП“ који постоји само 4 године и који је основан од стране 8 ентузијаста, да би данас имао одборе у неколико градова диљем Србије са тенденцијом да се тај број повећа. У свом обраћању припадник 72. Бригаде за специјалне операције и некадашњи државни секретар пуковник Миодраг Капор констатовао је да је „ПЈП“ високо подигао лествицу што се тиче професионализма, ангажмана и законитог пословања, свим другим борачким Удружењима.

Свечана седница протекла је у тону сећања на страдале другове, али можда и више се разговарало како да, коначно, борац буде видљив у друштву и како да му се омогуће услови живота достојни онога што је жртвовао за своју Отаџбину.

Свакако одбрана земље јесте част, понос и дужност за сваког полицајца и војника, али мора се нагласити да су то живи људи који имају породице и који неретко због здравствених оштећења нису ни у могућности да раде многе послове, како би обезбедили основне услове за живот.

С тим разлогом је основана и Фондација удружења, а несебичну помоћ пружа и „Фондација за невидљиве хероје“ из Канаде.

Генерал-мајор Милорад Ступар је нагласио да је Србији потребан поштован борац, уз то врхунски обучен, наоружан и мотивисан и да само тако држава може привући младе људе да се прикључе војсци и полицији, које су задњих 30 година показале да је итекако могућа здружена сарадња цивилног (полиција) и војног сектора у очувању безбедности.

Председник Удружења Саша Пантелић нагласио је да је Удружење „ПЈП“ увек спремно за све видове сарадње и помоћи са свим добронамерним и патриотским удружењима и да уместо да се делимо морамо деловати заједнички, ако желимо да будемо респектабилна снага у друштву.

Државни секретар Зоран Антић рекао је да ће држава у мандату министра Николе Селаковића свакако остварити и имплементирати одредбе донесеног Закона о борцима и да ће се засигурно изнаћи решења за статус свих бораца-посебно најугроженијик. Државни секретар је овом приликом најавио одржавање Конгреса и 30. Генералне скупштине Светске Федерације ветерана који се одржава од 6. до 10. марта у Београду након пуних 72 године, у организацији СУБНОР-а Србије, а под покровитељством председника Репубике Србије Александра Вучића.

Потом се прешло на уручивање признања и поклона заслужним појединцима чиме је ова успешна манифестација и окончана.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *