ЈОШ РАЂАЈУ МАЈКЕ ОБИЛИЋЕ

Izvor: subnor.org.rs

Удружење ветерана херојске 549. моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“, на челу са једним од команданата ове славне јединице, бригадним генералом Стојаном Коњиковцем, организовало је на Видовдан комеморативну свечаност у лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“.

Ветерани 549. моторизоване бригаде, Посебних јединица полиције Приштинског корпуса, Нишког корпуса, 63. падобранска бригада, 72. специјална бригада, као и породице погинулих див јунака окупили су се да и ове године одају пошту палим саборцима. Њих 250 оставило је своје младе животе на бранику отаџбине, под геслом Нема назад иза је Србија!

Управо на Видовдан, гранични камен по којем Срби, где год били, рачунају време вековима, салутирали су још једном свима, од Светог велкомученка Цара Лазара, па до нових мученика за „крст часни и слободу златну“.

Посебно поштовање указано је недавно преминулом генералу Божидару Делићу, главнокомандујућем у зони одговорности 549. моторизоване бригаде.

У свом поносном, али и сетном говору, генерал Коњиковац евоцирао је успомене на сама борбена дејства бригаде и других јединица истичући високи морал који је красио борце за које речи не могу и нећу нису постојале. Предложио је и да се покрене иницијатива да се 28. јун – Видовдан прогласи за Дан борца.

Уверени смо да је једини начин како би нам се прошлост не би поновила, неговање сећања на сву „браћу Југовиће“, али и будно мотрење на евентуалне „Вук Бранковиће“. Ова наша напаћена и многострадална Србијица насушно потребује мир, насушно потребује да се Срби сложе, множе и обоже! Али исто тако сви потенцијални непријатељи и агресори морају знати да код Срба постоји и увек ће постојати црвена линија иза које нема одступања, те да су спремни да се супротставе сваком ко би им ударио на мајку и сестру, ћерку и жену, на њиву и кућу!

Сама комеморативна свечаност код велелепног споменика дуго је трајала , јер је преко 30 делегација положило венце и цвеће палим херојма: породице погинулих, представници Министарства одбране Републике Србије, Војске Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војне академије, Полицијске бригаде, ветерани Посебних јединица полиције, 63. падобранске бригаде, 72. бригаде за специјалне операције, представници више Полицијских управа, представници више градова као и многа патриотска удружења. У име СУБНОР-а Србије комеморативној свечаности су присуствовали пуковник Анђелко Милићевић, и секретар председника Станислав Рескушић.

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12

28. јун 2023

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *