image-1

Промоција монографије „Посебне јединице полиције“

Izvor: odbrana.mod.gov.rs

Монографија „Посебне јединице полиције“ данас је представљена у Свечаној сали београдског Дома Војске Србије. Промоцији публикације, која је резултат рада Удружења ветерана посебних јединица Полиције, уз подршку и логистику Удружења ветерана 72. специјалне бригаде, Удружења херојске 549. моторизоване бригаде и Удружења ветерана Војне полиције, присуствовавао је министар Унутрашњих послова Братислав Гашић.

У изради књиге, чије је публиковање помогло Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања,  учествовале су истакнуте старешине и борци из јединица ЈНА, Војске Југославије, Војске Републике Српске, као и породице припадника Посебне јединице полиције. Њоме се први пут представља рад посебних јединица Полиције и задаци које су извршавале у одбрани земље, уз изражавање пијетета жртвама, што за све припаднике јединица има посебну емотивну вредност, истакао је председник Удружења ветерана Посебних јединица полиције Саша Пантелић.

„Ова монографија за нас, као и за породице погинулих припадника ПЈП, има велику емотивну вредност, превасходно јер смо двадесет година били неправедно заборављени, и у јавности се није говорило о нашој борби за одбрану земље“, рекао је Пантелић.

Присутнима се обратио уредник и рецезент издања генерал Обрад Стевановић, командант ПЈП, који је истакао да су између корица публикације од заборава отргнути и забележени делови сећања и сведочења више од четрдесет припадника, учесника и сведока њихове борбе у тешким, и по много чему, преломним временима с краја прошлог века.

„Монографија је својеврстан споменик специфичној врсти полицијских јединица које више не постоје у полицијској организацији Републике Србије, или бар не постоје под тим називом“, рекао је генерал Стевановић, нагласивши да дело представља важан извор за научно истраживање специфичне врсте полицијских јединица на простору бивше Југославије и даје значајан допринос писаној историји полиције.

Члановима удружења, породицама припадника некадашње јединице и поштоваоцима њеног рада, обратили су се и бригадни генерал Стојан Коњиковац, пуковник Миодраг Капор и генерал Милорад Ступар, ратни командант 72. специјалне бригаде.

Први примерци монографије,  за коју се могло чути да је значајан историјски извор и допринос култури сећања, додељени су министру одбране Милошу Вучевићу, министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу и министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николи Селаковићу, као и заслужним појединцима и организацијама који сарађују са удружењем.

Удружење ветерана Посебних јединица полиције блиским сарадницима, саборцима и добротворима уручило је признања у виду бодежа и ПЈП споменице са мачем.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *