ПОСЕБНЕ ЈЕДНИЦЕ ПОЛИЦИЈЕ -МОНОГРАФИЈА О ЗАБОРАВЉЕНИМ ХЕРОЈИМА ОДБРАНЕ ОТАЏБИНЕ 1998-1999.

Izvor: tvfront.rs

25. августа 2023.

Из штампе крајем јула 2023. изашла је и промовисана у Дому војске монографија о Посебним јединицама полиције на 311 страна, а међу ауторима било је и припадника Војске Југославије, односно Војске Србије који су на неки начин били повезани са одбраном отаџбине у НАТО агресији 1999 и у борбама против терористичке побуне на Косову и Метохији, али и у сарадњи са МУП Србије и ПЈП приликом уласка у Копнену зону безебдности 2001 године на југу Централне Србије, као и заједничке пароле.

Монографија у свом уводном делу описије историјат настанка Посебних једница полиције МУП-а Републике Србије, чији је аутор полицијски генерал Обрад Стевановић. У уводном делу описује се историјат Посебних једница полиције, друштвени услови који су довели до тога да се формира једна таква једница која се користила у ситуацијама сложених безбедносних изазова.

У монографији о Посебним једницама полиције дата је и шема како је изгледала организациона структура једне такве јединице, затим за све оне које занимају ознаке моћи ће да пронађу како су изгледале, тип униформе које су припадници ове једнице користили, али и лично наоружање које је сваки полицајац задзуживао, али и аутоматске пушке, снајпери, тешки митраљези калибра 12,7 мм и 14,5 мм, противавионски топови калибра 20 мм , минобацачи калибра 82 и 120 мм, бестрзајни топови калибра 82 мм, као и противавионски митраљези БОВ-3 и СПАТ М53/М59.

Монографија обилује инстересантним сликама што се тиче наоружања. Такође у монографији представљена је и механизовани одред полиције, као и оклопна возила са којима је ПЈП учествовао у сузбијању нереда и оружаних побуна. Оне које занима полицијска опрема моћи ће да нађу како су изгледали шлемови, гас маске, панцирни, борбени прслук и полицијски штитови, али и шлемови са заштитним визиром.

У мнонографији су описане и акције у којима су припадници посебних једница полиције учествовале, са посебним освртом на дешавања на Косову и Метохије. Та прича се затим наставља са почецима оружане побуне албанских терориста јула 1998 која је у марту 1999. са почетком НАТО агресије прерасла у рат који је описан чак на 10 страна ове монографије.

Посебну вредност књиге чине сећања припадника ПЈП -а . Аутори сећања су командири одреда, њихова учешћа као и обезбеђивање државне границе према Хрватској и БиХ где су сарађивали са припадницима Војске Југославије. У сведочњима свакако запажено место има “Батаљон милиције за посебна дејства Аутономне покрајине Војводине и Косова и Метохије. Описи опреме, оклопних возила, униформи, маторлних и теретних возила. Своје место у монографији има и ужички одред ПЈП-а и њихово ангажовање на простору Косова и Метохије у борби против албанског тероризма и отворене оружане побуне против уставног поретка Србије.

Такође простор је посвећен је Интервентној бригади ПЈП-а којом је командовао Жарко Браковић, генерал полиције у пензији. Ова једнициа је одликована и има статус Херојске бригаде. У монографији приказана су и њени хероји: капет полиције Срђан Перовић из Пећи, кога су отели албански терористи 6. јула 1998, а пронађен мртав 16.08.1998 у селу лођа. Капетан полиције Срђан Перовић је одликован постхумо Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена.

У монографији се налази и детаљни опис једне операције у којој се ПЈП сукобила са диверзантском групом хрватских паравојних формација када је Ивица Крњак, бивши официр ЈНА покушао да са својом групом преобучени у униформе ЈНА изведу терористики напад и минира мост код Богојева. Операција “Сомбор 92” описана је на три стране, а прича је веома занимљива с обзиром да млађе генерације и немају појма колико су припадници ПЈП-а себе жртвовали да обезебе мир, безбедности и сачувај грађане од диверзаната и терориста, када су имали и жртве.

Своје место у монографији је имала и ПЈП из поморавља и њихов опис ангажовања на простору Косова и Метохије,али и Копненој зони безбедности.

Иначе са припадницима ПЈП сваком одреду били су придадати лекари и медицински техничари који су бринули о здрављу полицајаца, санирали им ране и пружали прву помоћ. Доктор Драган Павловић изнео је детањно свој поглед на учествовање ратних лекара са свим полицијским одредима на простору Косова и Метохије од 1998-1999. године као и са чим су се борци после завршетак рата сусрета и навикавали поново на мир.

У трећем делу монографије где се налазе сећања сарадника, поштовалаца и пријатеља који су писали о Посебним јединицама полиције МУП-а Србије налазе се и сведочења бригадног генерала Војске Србије Стојана Коњиковца који је описао два дана битке за ослобођење Ораховца, затим сећање ратног команданта извиђачко-диверзантског батаљона у саставу 72. специјалне бригаде Војске Југославије пуковника Миодрага Капора, сведочење генарал потпуковника Винка Пандуревића. Посебну вредност у сећањима има записи пуковника Драгољуба Јевђовића о повезаности и сарадњи војне полиције ЈНА, ВЈ, ВСЦГ и Војске Србије са Милицијом и Полицијом МУП Србије. Пуковник Јевђовић је дао краћи историсјки преглед настанка војне полиције, а затим и њену сарадњу са МУП-ом Србије, како су се припадници МУП-а школовали на Војној академији, како су се изводиле заједничке обуке и срадња МУП-а Србије и Војске у различитим кризним ситуацијама све до чувене мигрантске кризе 2015 и 2016 године када су те једнице заједно сарађивале на обезбеђњу државне границе. О сарадљи падобранаца и припадника ПЈП дао је бригадни генерал Јелесије Радивојевић, о асведочењу и сарадљих ратних 1990-тих дао је и пензионисани начелник генералштаба генерал-пуковник Љубиша Диковић.

Пети део монографије о Посебним једницама полиције се може сматрати најтужнијим. Наиме на страницама ове књиге дата су имена и презимена свих припадника ПЈП који су дали своје животе за одбрану отаџбине или у пословима заштите грађана и борби против тероризма. То се односи на све припаднике који су страдали од 1992-2003 године. На 11 страна дата су њихова имена и презимена. Иначе 20 припадника ПЈП-а се и данас води као нестало. Већина несталих су отети и њима се у периоду од 1998 до 1999. губи сваки траг.

Ова монографија по први пут осликава детаљно улогу припадника Посебних једница полиције на простору бивше Југославије, њеоном деловању на заштитт мира и мовине грађана, али и спречавању оружане побуне албанских терориста и учествовање у одбрани отаџбине, што указује на њену историјски вредност и као документ који ће помоћи да се не заборави сећање на хероје припаднике МУП Србије који су жртвовали оно највредније, свој живот да би млађе генерације могле да живе у миру.

ФОТОГАЛЕРИЈА:

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *