LOGO

ОД ВОЈНИЧКОГ КАЗАНА ДО СЛАВСКЕ ТРПЕЗЕ

Izvor: subnor.org.rs

„Удружење Ветерана Посебних Јединица Полиције“, иначе колективни члан СУБНОР-а Србије, у својим одборима широм отаџбине обележило је Крсну славу Удружења-Светог великомученика Димитрија-Митровдан. Славски колач је пресечен у Београду, Кикинди, Зрењанину, Убу, Ваљеву, Ужицу, Зајечару, Врању и Лесковцу

У просторијама београдског одбора окупили су се врли борци ратова деведесетих, предвођени ратним командантом генералом Обрадом Стевановићем, пуковником Бранком Прљевићем, пуковником Миодрагом Капором. Испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања присуствовао је државни секретар Зоран Антић, испред удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца пуковник Лазар Косановић а у име председника СУБНОР-а секретар Станислав Рескушић.

У топлој и пријатељској атмосфери „браћа по оружју“ евоцирали су успомене на славне дане када је српска војска и полиција давала све од себе како би сачувала територијални интегритет и уставно-правни поредак Републике Србије.

Посебно свечан и дирљив тренутак био је када је генерал Обрад Стевановић доделио „Косовску споменицу ПЈП“ Бојић Драгоју припаднику 22. београдског одреда, у знак захвалности за његову несебичну жртву за Отаџбину.

Обративши се присутнима и захваливши на признању, Драгоје је пола своје прве пензије коју је примио ових дана наменио породицама својих страдалих другова из београдског одреда, нагласивши да му је Београд у животу дао све и да је његова донација само симболични чин, те да му је жеља да и други по својим могућностима помогну породице страдалих другова.

Удружење ПЈП, заиста јесте пример Удружења које је основано из најнесебичнијих побуда, а посебно и Фондација ветерана „ПЈП“ која се бави хуманитарним радом и у том делокругу заједнички са Удружењем Ветерана 72. Специјалне бригаде и „Фондацијом за невидљиве херојe“ из Торонта побољшава стандард и услове живота болесним и угроженим ветеранима јединица полиције и војске. Углавном се ради на изградњи, адаптацији и реконструкцији стамбеног простора код бораца који немају основне услове за нормалан живот у својим стамбеним објектима.

Још једном се потврдило да сва патриотска и ветеранска удружења треба да се држе заједно у чувању културе сећања на наше див јунаке из последњих ратова. Нико не сме бити заборављен, нико не сме да буде скрајнут.

И као што наслов рече „Од војничког казана до славске трпезе“ треба да чувамо другарство, негујемо солидарност и сваку врсту помоћи друговима који су најпотребитији.

Била је радост и привилегија бити делом ове изузетне свечаности у част Светог Димитрија светог ратника за Христову веру и цркву Православну која је кроз историју током осам векова заједно са војском свих раздобља сачувала државу Србију и њен народ.

1
2
3
4
5
7
Tags: No tags

Comments are closed.