ZVONKO MILIKIĆ

ZVONKO MILIKIĆ – heroj Sjenice, heroj PJP!

Teški su bili ti dana krajem meseca maja 1999. godine. Borbe protiv terorista bile su svakodnevne po čitavom Kosovu u Metohiji, a još gori dani su tek sledili.
Tog 28.maja 1999. godine borbe su se vodile i u reonu sela Vaganica, u opštini Kosovska Mitrovica. Direktnu borbu sa albanskim teroristima i većom grupom mudžahedina, vodili su tada pripadnici Posebnih jedinica policije iz 35. Odreda, 6. čete koju su činili policajci iz Novog Pazara i Sjenice. Tada su od dejstva ručnih bombi, u predelu glave i tela teške povrede zadobili Rakonjac Darko (71) i Zagrađanin Danko (71). Teško ranjenim policajcima odmah su u pomoć priskočile kolege iz Sjenice i transportovali ih do Opšte bolnice u Kosovskoj Mitrovici gde im je pružena adekvatna pomoć. I Darko i Danko su tada uspešno operisani u KBC Priština, oporavili se i do današnjeg dana časno i pošteno obavljaju svoje poslove i zadatke u PS Sjenica.
Ali već sledeći dan 29. maj 1999. godine doneo je nove bitke i stavio ovu jedinicu na nova iskušenja. U nastavku akcije protiv albanskih terorista na istom potezu, u selu Vaganica, hicima iz vatrenog oružja teško je ranjen pripadnik PJP-a Sjenice, Zvonko Milikić (71).
Zbog specifičnosti povreda, uprkos velikom trudu i naporima lekara Opšte bolnice u Kosovskoj Mitrovici, srce heroja prestalo je da kuca. Zvonko je podlegao povredama.
Sjenica je zanemela. Gorštački je ovo kraj, ali i on je pustio suzu za Zvonkom.
Sahranjen je dva dana kasnije 31.maja 1999. godine na mesnom groblju u Sjenici uz najviše državne počasti kakve i dolikuju heroju. Posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge i bezbednost Republike Srbije. Iza sebe, Zvonko je ostavio suprugu Marinu i sina Stevana koji je tada imao samo godinu dana.
Zvonko Milikić je rođen 19. januara 1971. godine u Sjenici. Završio je srednju školu i kurs za policajce. U Ministarstvo unutrašnjih poslova MUP-a Republike Srbije zaposlio se 6. decembra 1993. godine. Bio je policajac u Policijskoj stanici Sjenica, SUP-a Novi Pazar.
Hvala heroju, da se nikada ne zaboravi!
Veterani PJP

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *