Foto S. M. Jovanović1

KOSOVSKE SPOMENICE HEROJIMA: U Manastiru Bukovo uručene vidovdanske počasti porodicama poginulih i ranjenim policajcima

U MANASTIRU Bukovo danas su u okviru programa Vidovdanske počasti Nezavisnog sindikata policije, Koordinacionog centra Zaječar i Udruženje veterana posebnih jedinica policije, Regije Kragujevac uručena zlatna Kosovska spomenica i 25 srebrnih Kosovskih spomenica poginulom i ranjenim herojima posebnih jedinica policije.

Zlatna Kosovska spomenica uručena je posthumno Draganu Petkoviću, komandiru Stanice policije u Negotinu koji je poginuo na dužnosti 16. maja 1999. godine u rejonu sela Orlane kod Prizrena. Priznanje je primila njegova supruga Slavica.

Uručeno je i 25 srebrnih Kosovskih spomenica policijskim službenicima iz Negotina, Kladova, Knjaževca i Bora koji su ranjeni u oružanim sukobima na Kosovu i Metohiji i u Zoni bezbednosti.

– Nama negovanje tradicije jeste jedan od ciljeva, ali nam je najvažnije da se ne zaboravi istorija, i da se pre svega ne zaborave ovi ljudi, naše kolege koje su dale živote za otadžbinu i oni koji su za nju krvarili na bojištu. Želim da njima i njihovim porodicama pokažemo da nisu sami, da pomognemo i njima i njihovoj deci maksimalno koliko možemo – kaže penzionisani pukovnik policije, Mladen Šipka, predstavnik Udruženja veterana posebnih jedinica policije, Regija Kragujevac.

Foto: S. M. Jovanović

Uručene su i plakete za izuzetan doprinos, afirmaciju i podršku najzaslužnijima za ”Vidovdanske počasti”, ali i plakete zaslužnim kolektivima za nemerljiv doprinos društvu na području grada Zaječara u mirnodopskim uslovima, u oblasti zdravstva, obrazovanja i kulture.

Bratstvu Manastira Bukovo, koji su za stradale policijske službenike u oružanim sukobima na području Republike Srbije, na teritoriji Kosova i Metohije služili vidovdanski parastos, uručena je plaketa “Zlatni anđeo”.

Foto: S. M. Jovanović

Prisutnima je predstavljen i idejni predlog za spomen obeležje poginulim pripadnicima PU Zaječar, čiji je autor zaječarski arhitekta Luka Vojvodić.

Izvor: Novosti (https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1011558/kosovske-spomenice-herojima-manastiru-bukovo-urucene-vidovdanske-pocasti-porodicama-poginulih-ranjenim-policajcima-foto)

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *