OslobodjenjeOrahovca23

Održan skup povodom godišnjice oslobađanja Orahovca 1998. godine

Povodom dvadesettrogodišnjice deblokade i oslobađanja Orahovca 1998. godine u nedelju je u prostorijama Udruženja veterana Posebnih jedinica policije održan skup na kome su učešće uzeli: general potpukovnik policije u penziji Obrad Stevanović, pukovnik policije u penziji Branko Prljević, predsednik upravnog odbora Udruženja veterana PJP Dalibor Korolija, potpredsednik Udruženja veterana PJP Zoran Dražić, koordinator za protokol i medije Udruženja veterana PJP Milan Mirković, general major u penziji Božidar Delić, ratni komandant proslavljene 549 MTBR, brigadni general Stojan Konjikovac, Vlatko Vuković pukovnik Vojske Srbije u penziji, Odak Zlatko potpukovnik Vojske Srbije u penziji, Vladan Ranković predsednik udruženja herojska 549 MTBR „Car Dušan Silni“, Delić Vasa predsednik Upravnog odbora Udruženja. Nakon uvodne reči o Udruženju veterana PJP u čijim prostorijama se skup održava koju je dao Dalibor Korolija, prisutnima se obratio pukovnik Branko Prljević, poželevši prisutnima dobrodošlicu podsetio je na zajedničku borbu protiv šiptarskih terorističkih snaga na Kosovu i Metohiji 1998 – 1999 u kojoj su zajedničkim snagama učestvovale ove dve proslavljene jedinice.

Zatim se prisutnima obratio Saša Pantelić predsednik Udruženja veterana PJP i saopštio da je delegacija Udruženja veterana PJP na groblju u Baljevcu kod Raške odala počast poginulom saborcu Tiosavljević Goranu položivši vence i cveće na grob, članovima njegove porodice dodeljena je zlatna kosovska spomenica najveće priznanje Udruženja koje se dodeljuje poginulim pripadnicima na Kosovu i Metohiji.

Foto: Privatna arhiva

Šištarski teroristi su u kratkotrajnoj blokadi Orahovca ubili 84 civila. U prostorijama Udruženja odlikovan je pukovnik Žarko Braković komandant 124 I.B.PJP, spomenicom PJP sa mačem, najvećim priznanjem koje se dodeljuje pripadnicima PJP od strane Udruženja. Udruženje veterana i Obrad Stevanović odlikovani su plaketom 549 MTBR.

Foto: Privatna arhiva

General potpukovnik Obrad Stevanović je istakao važnost operacije oslobađanja Orahovca u operacijama koje su vođene te 1998. godine.

General Božidar Delić se prisetio kako je vršena operacija u kojoj je kao komandant 549 MTBR lično učesčtvovao. Svi učesnici skupa su se saglasili da herojska dela vojnika i policajaca ne smeju pasti u zaborav.

Foto: Privatna arhiva

U spomen i čast slavu i sećanje na herojska dela i sve nepravedno zaboravljene junake sa Paštrika moramo očuvati sećanje na njih.

Izvor: Naslov

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *