LOGO

Da se ne zaboravi: U Zaječaru održana manifestacija „Srcem protiv NATO agresije” (FOTO)

Izvor: timocka.rs

„Srcem protiv NATO agresije” naziv je manifestacije koja je održana u Zaječaru povodom 23. godišnjice bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

U Policijskoj upravi u Zaječaru održan je sastanak, na kom su prisustvovali predstavnici Nezavisnog sindikata policije KC Zaječar, Udruženja veterana PJP i predstavnici herojske 549. motorizovane brigade „Car Dušan Silni”, članovi porodice poginulih pripadnika policije, predstavnici Gradske uprave Zaječar i Zaječarskog upravnog okruga.

Manifestacija „Srcem protiv NATO agresije” u Zaječaru

Prisutnima su se na sastanku obratili načelnik Odeljenja policije PU Zaječar pukovnik Svetislav Nikolić, penzionisani potpukovnik policije i predstavnik Udruženja veterana PJP za područje Timočke Krajine Mladen Šipka, kao i predsednik Nezavisnog sindikata policije KC Zaječar Igor Stojadinović.

Pukovnik Svetislav Nikolić – načelnik Odeljenja policije PU Zaječar

„Zahvaljujem se organizatorima što su uspeli da realizuju ovu manifestaciju koja nas podseća na tužne uspomene iz prošlosti. Ovakva okupljanja su bitna da nas podsete šta smo sve preživeli, a kada znamo ko smo i šta smo sve prošli, gradićemo bolju budućnost. Pohvalio bih organizatore u ime načelnika PU Zaječar generala Bogoljuba Živkovića za sve ono što su pripremili kako bi se ova manifestacija održala. Moram da naglasim, da je Policijska uprava Zaječar uvek na raspolaganju svima šta god bude trebalo”, istakao je Nikolić.

Mladen Šipka – penzionisani potpukovnik policije i predstavnik Udruženja veterana PJP za područje Timočke Krajine

„Posebne jedinice policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, nisu se borile protiv albanskog stanovništva, kao što hoće da nam pripišu. Ove jedinice su se borile protiv separatista, kosovskih Albanaca, protiv pripadnika samoproglašene Oslobodilačke vojske Kosova. Iz sastava 36. i 86. odreda, koji su bili formirani na području PU Zaječar i Bor, poginulo je 10 policijskih službenika, sedam policajaca i trojica starešina. Za vreme bombardovanja, poginulo je između 1.300 i 3.500 ljudi i dece, a procenjuje se da je ranjeno oko 12.000 ljudi”, podsetio je Šipka.

Igor Stojadinović – predsednik Nezavisnog sindikata policije KC Zaječar

„Srbiju nisu slomili i Srbija je tada krenula napred. Odajemo počast na ovaj način svim žrtvama NATO bombardovanja, kako civilima, tako i našim junacima vojnicima i policajcima koji su herojski branili našu otadžbinu i dali svoje živote”, poručio je Stojadinović.

Manifestacija „Srcem protiv NATO agresije” u Zaječaru
Manifestacija „Srcem protiv NATO agresije” u Zaječaru

Nakon sastanka u PU Zaječar, održana je ceremonija polaganja venaca i cveća na Spomen-obeležje ispred PU Zaječar i na „Spomen-obeležje žrtvama Nato agresije” ispred Vojnog odseka.

Manifestacija „Srcem protiv NATO agresije” u Zaječaru
Manifestacija „Srcem protiv NATO agresije” u Zaječaru

Vence i cveće položile su delegacije Udruženja veterana PJP i predstavnici herojske 549. motorizovane brigade „Car Dušan Silni”, Policijske uprave Zaječar, Nezavisnog sindikata policije KC Zaječar, predstavnici Gradske uprave Zaječar, Zaječarskog upravnog okruga, boračkih udruženja i porodice poginulih.

Takođe, u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru služen je parastos svim poginulim pripadnicima Odreda PJP na području Kosova i Metohije, a u zaječarskom pozorištu održana je svečana akademija.

Manifestacija „Srcem protiv NATO agresije” u Zaječaru

Pored ostalih, na svečanoj akademiji obratili su se predstavnici Nezavisnog sindikata policije KC Zaječar, Udruženja veterana PJP i predstavnici 549. motorizovane brigade „Car Dušan Silni”.

Željko Popović – delegat Udruženja veterana 549. Motorizovane brigade „Car Dušan Silni”

„Tokom 1968. godine u Prizrenu je formirana 549. Grupa za razvoj teritorijalnog pešadijskog puka koji bi se mobilisao u ratu. Nakon demonstracija na Kosovu i Metohiji iste godine postaje 549. Grupa za razvoj lakog pešadijskog puka. U toku 1975. godine formira se 549. Pešadijski puk čiji je 2. Pešadijski bataljon bio u Peći. Nadalje, 1981. godine, 549. Pešadijski puk preformiran je u 549. Pešadijsku brigadu. Tokom 1988. godine promenjen je status jedinice, koja postaje 549. Proleterska pešadijska brigada. U toku 1990. godine postaje 549. Motorizovana brigada. Pripadnici 549. Motorizovane brigade dočekali su spremno 1998. godinu kada je došlo do prvih sukoba sa terorističkim bandama. Brigada je više puta sprečila prelazak bandi i neutralisala lica koja su pružala otpor i zaplenila dosta naoružanja i vojne opreme. Ta godina je ostala upamćena i po tome što je Brigada u saradnji sa Posebnim jedinicama policije ugušila pobune terorističkih bandi”, rekao je Željko Popović, delegat Udruženja veterana 549. Motorizovane brigade „Car Dušan Silni”.

Manifestacija „Srcem protiv NATO agresije” u Zaječaru

U ime Udruženja veterana PJP podeljene su i plakete za izuzetan doprinos, afirmaciju, pomoć i podršku, a priznanja su uručena: opštinama Boljevac, Sokobanja i Kladovo, gradu Zaječaru, Nezavisnom sindikatu policije, Eparhiji timočkoj, zaječarskom pozorištu, Specijalnoj bolnici u Gamzigradskoj Banji, ordinacijama „Medscan Diagnostic” i „Magnet Medic” Niš, Crvenom krstu Zaječar, poliklinikama „Paunković” Zaječar i „Alfacor” iz Knjaževca i mnogim drugima.

Manifestacija „Srcem protiv NATO agresije” u Zaječaru
Manifestacija „Srcem protiv NATO agresije” u Zaječaru

U foajeu zaječarskog pozorišta otvorena je izložba fotografija policijskog angažovanja na poslovima zaštete suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, kao i izložba uniformi i drugih eksponata koje su koristili pripadnici Posebnih jedinica milicije i policije.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *