spomenik549mtbr54

U Leskovcu otkriven spomenik poginulim pripadnicima snaga bezbednosti, Vojske i Policije, 1998. i 1999. godine

U Leskovcu otkriven spomenik poginulim pripadnicima snaga bezbednosti, Vojske i Policije, 1998. i 1999. godine

Na inicijativu Udruženja Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan Silni“ , a uz podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u leskovačkoj kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ izgrađeno je Spomen obeležje pripadnicima Vojske i Policije koji su 1998. i 1999. godine poginuli u borbama sa šiptarskim teroristima i snagama NATO u zoni odgovornosti 549. motorizovane brigade.

Memorijal je otkriven danas na svečan način u prisustvu zamenika komandanta Kopnene Vojske general-majora Slađana Stamenkovića, državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodraga Kapora, episkopa niškog gospodina Arsenija, veterana 549. motorizovane brigade,Veterana PJP,Veterana 72.Specijalne Brigade i Veterana 63.Padobranske Brigade, članova porodica poginulih, predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a i brojnih građana.

Spomen obeležje su otkrili ratni komandant 549. motorizovane brigade general-major u penziji Božidar Delić i vlasnik kompanije „Krupnik“ Milan Simović, koji je finansirao projektovanje i izgradnju, a potom je Episkop niški Arsenije, uz sasluženje vojnog i lokalnog sveštenstva, osveštao memorijal.

Obraćajući se porodicama poginulih heroja general u penziji Božidar Delić rekao je da je današnje okupljanje organizovano pre svega da bi se ukazala čast porodicama palih saboraca rekavši: „… Poštovane porodice naših poginulih saboraca, svi smo mi danas ovde zbog vas. Da vam pokažemo da, iako je prošlo 23 godine, mi nijednog dana nismo zaboravili svoje saborce. Istina , dugo smo čekali. Postojale su čak i sumnje da li ćemo mi uspeti da otrgnemo od zaborava ljude sa kojima smo zajedno branili našu državu…… Mi nismo želeli samo da napravimo spomenik za svoju brigadu, nismo se samo mi borili na Kosovu i Metohiji. Sa nama su bili pripadnici posebnih jedinica policije, pripadnici specijalnih jedinica, pripadnici vojnih odseka, okruga i njihovi odredi, ali mi nismo ipak mogli da napravimo spomenik za sve koji su poginuli u našoj državi. Zato smo odlučili da svi oni koji su poginuli u zoni naše brigade budu na našem spomeniku. Time dajemo primer kako zajedništvo mora da se ostvari u našoj Srbiji da bi ona napredovala dalje…“ General se i zahvalio Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i svima koju su danas svojim dolaskom ukazali poštovanje poginulim borcima.

Prisutnima se obratio i ratni komandant 122. interventne brigade PJP Dragan Živaljević naglašavajući da je 549. MtBr oduvek predstavljala primer kao što i sada predstavlja primer upravo zbog negovanja tradicija, pažnje i brige prema veteranima i porodicama poginulih.

Na kraju svečanosti, vence i cveće položili su general Delić ispred Udruženja, kao i delegacije: privrednog društva “Krupnik”, Vojnog sindikata Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Komande za obuku, Vojne akademije, Udruženja Veterana PJP, Kola srpskih sestara, Društva srpskih domaćina, Udruženja “Spasimo srpsku decu”, Udruženja Veterana 72.specijalne brigade Udruženja veterana 63. padobranske brigade, Udruženja „Vukovi sa Drine“ i brojni građani.

General Delić je dodelio plakete Udruženja zameniku komandanta Kopnene vojske general-majoru Slađanu Stamenkoviću i vlasniku kompanije „Krupnik“ Milanu Simoviću.

Na monumentalnom postamentu Spomen obeležja ispisano je 235 imena poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije i Policije Republike Srbije u Zoni odgovornosti 549. MtBr (opštine Prizren, Orahovac, Suva Reka, Đakovica i Gora).

* 103 imena pripadnika 549. MtBr;

* 36 imena pripadnika iz jedinica Prištinskog korpusa;

* 6 imena pripadnika jedinica Niškog korpusa;

* 6 imena pripadnika 63. padobranske brigade;

* 6 imena pripadnika 72. specijalne brigade;

* 76 imena pripadnika iz sastava PJP i redovnih policijskih snaga

* 2 imena ruskih dobrovoljaca koji su se borili u sastavu srpskih snaga bezbednosti.

Na vrhu postamenta je postavljen tenk T-55 u kojem je 11. avgusta 1998. godine u borbi sa šiptarskim teroristima poginuo komandir 3. čete oklopnog bataljona 549. MzBr kapetan Antun Željko Martinović. Danas je među prisutnima bio i vozač tenka vojnik Stojan Stojanović, koji je kada je tenk pogođen, i sam ranjen, povukao tenk u zaklon, i izvlačio svoje članove posade i pružao im pomoć.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *