SEĆANJE NA OPERACIJU „RADUŠA 72“

SEĆANJE NA OPERACIJU „RADUŠA 72“

Ekstremna teroristička grupa ustaša iz sastava organizacije „Hrvatsko revolucionarno bratstvo“ (HRB) sa 19 pripadnika iste, meseca juna 1972.gfodine ušla je ilegalno na teritoriju tadašnje Jugoslavije sa ciljem dizanja ustanka i obnove ustaške tvorevine NDH. Ustaše su ovu operaciju nazvale šifrom „Feniks“ a snage bezbednosti SFRJ njeno praćenje i likvidaciju operacija „Raduša 72“.

U borbi sa ustaškom bandom, kada su jedinice Vojne policije JNA, snage milicije, teritorijalne odbrane i narod, po prvi put se susreli sa ovakvom situacijom herojski su poginuli: kapetan prve klase Miloš Popović, komandir čete Vojne policije 7.armijske oblasti, vojnik Branko Blečić, milicioner Luka Bošnjak iz Prozora i još deset pripadnika teritorijalne odbrane.

Povodom pedesetogodišnjice od ovog događaja kada je narod bio kao jedno sa svojom vojskom i policijom Udruženje građana „Veterani vojne policije“ u Medija centru Odbrana u Domu Vojske Srbije u Beogradu, organizovali su podsećanje na ovu značajnu operaciju i naučni pristup.

O značaju ove aktivnosti jugoslovenskih snaga bezbednosti i celokupne operacije „Raduša 72“ govorili su puk.dr. Miljan Milkić iz Ministarstva odbrane VS, puk. Dragoljub Jevđević, ppuk.Jovica Stanković kao i učesnik u tim događajima gen. Stanimir Perić.

Na ovoj značajnoj aktivnosti ispred SUBNOR-a Srbije učešće je uzeo potpredsednik akademik puk.prof Željko V.Zirojević, predsednik Savetodavnog OdboraUdruženja Veterana PJP(kolektivni član SUBNOR-a) generalpotpukovnik Obrad Stevanović sa saradnicima ,General Dejan Janković kao i mnogi drugi pripadnici Vojne policije i Službe bezbednosti JNA.

Značajno je napomenuti da je ovo Udruženje „Veterani vojne policije“ po prvi put posle 50 godina obeležilo ovaj događaj predhodno položivši vence na grob kapatana prve klase Miloša Popovića i odavši mu počast.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *