4804686105ea47030abc3f633698226_w640

Nora gađa: Projektil dometa 40 kilometara ispaljen prvi put od 1991.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vulin je danas u rejonu sela Mozgovo kod Aleksinca prisustvovao opitnom gađanju iz samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15, koje su zajedno izveli pripadnici Mešovite artiljerijske brigade i Tehničkog opitnog centra, sa kolegama iz firme “Jugoimport SDPR”.

“Prvi put nakon 1991. godine Vojska Srbije ispalila je projektil čiji je domet 40 kilometara. Ovo je za nas istorijski dan i pokazalo se da smo u stanju da povratimo sposobnosti koje smo nekada imali”, rekao je Vulin.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović ocenio je da je današnje gađanje značajno kako za Ministarstvo odbrane tako i za Odbrambenu industriju Srbije koja je razvila ovo oruđe i koja nastavlja da razvija nove tipove i oruđa i dalekometne municije.

“Trend u svetu je da se povećava domet precizne vatre i da se uvode druge metode, kao što su projektili s projekcijom putanje koji omogućavaju veću preciznost na tim dometima. Srbija je jedna od retkih zemalja, među 10 u svetu koje imaju mogućnost da razvijaju ovakvu vrstu dalekometnih artiljerijskih sistema, oruđa i municije i sistema za upravljanje vatrom”, rekao je Miloradović

Izvor B92

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *