Pupinova povelja

„Pupinova povelja“ – Veteranima PJP

Da li znate ko je čovek zbog koga se 28. jula 1918. godine zavijorila srpska zastava na Beloj kući?

Slika sa sajta www.istorijskizabavnik.rs

Naravno, naš veliki naučnik i patriota Mihajlo Pupin.

Pre dva dana 09.06.2020.godine u Beogradu je otvorena izložba „Srpski dobrovoljci iz SAD – doprinos Pupina i Vilsona u mobilizaciji i Versajskom miru“ kao i promocija knjige „Kada se vijorila srpska zastava na Beloj kući“.

Ovoj svečanosti prisustvovale su mnoge zvanice, među kojima i šef Srpske diplomatije Ivica Dačić, ambasador SAD Entoni Gotfri i mnogi drugi.

Mihajlo Pupin (1858-1935) je srpski naučnik, rođen u Idvoru u Banatu. Bio je profesor na Kolumbija univerzitetu (SAD) i počasni konzul Kraljevine Srbije. Iza sebe je ostavio 34 patenta, bio počasni doktor na 18 univerziteta,  a dobitnik je i Pulicerove nagrade.  Bio je naveći srpski lobista u SAD ikada. Sahranjen je na groblju u Bronsku, a postoji incijativa da se njegovi posmrtni ostaci, prenesu u Srbiju, što je bila jedna od njegovih želja. I ta mogućnost se razmatra na najvišem državnom nivou.

Upravo kao rezultat velikog prijateljstva Mihajla Pupina i tadašnjeg predsednika SAD-a Vidro Vilsona se davne 1918. godine srpska zastava zavijorila na Beloj kući, a u znak zahvalnosti za doprinos srpskom narodu i vojsci u Velikom ratu. Pored srpske samo još jedna zastava se zavijorila na Beloj kući i to francuska zastava 1920. godine na godišnjicu pada Bastilje.

Pupinovi potomci i poštovaoci, osnovali su „Udruženje potomaka Mihajla Idvorskog Pupina“ čiji je cilj da se umreži sa što većim brojem relevantnih institucija i pojedinaca.

Pupinova povelja
Pupinova povelja

Ovo udruženje je prepoznalo rad našeg „Udruženja veterana PJP“ i za izuzetan doprinos u očuvanju istorijskih i kulturnih vrednosti Srpskog naroda, njegov predsednik Justina Pupun Košćal nam je dodelila „Putinovu Povelju“. 

I mnogo smo ponosni na nju! Nastavićemo da čuvamo tradiciju.

Veterani PJP.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *