Panteri12

POMEN ZA POGINULE PRIPADNIKE GARDE “PANTERI”!

Veterani PJP, 549. motorizovane brigade „Car Dušan Silni“ i specijalne jedinice „Vukovi sa Drine“, posetili su veterane garde „Panteri“ u Bijeljini, radi obeležavanja postojanja 29 godina od osnivanja te iste jedinice.
Prva bijeljinska laka pešadijska garda „Panteri“, osnovana je 2. maja 1992. godine, s tim da se od 2. maja do 1. jula 1992. zvala nacionalna garda Srpske autonomne oblasti. Naziv je promenila u čast jednom od komandanata Branku Panteliću – Panteru, koji je poginuo 4. septembra tokom borbe na Majevici.


Komandati su bili i Ljubiša Savić – Mauzer i Ljubiša Lazić – Ljuti.
Garda je uzela puno učešće u ratu koji je bivao sve brutalniji. Tokom svog postojanja je učestvovala u skoro svim sukobima u Republici Srpskoj, a jedna od najznačajnijih akcija bila je proboj blokade naselja Smoluća (opština Lukavac) u kome se nalazilo više hiljada srpskih civila i vojnika, koji su bile okružene od 18. juna do kraja avgusta. Blokade su držale snage 2. korpusa tadašnje armije BiH čiji je vrhovni komandant bio Alija Izetbegović.
Tokom rata kroz gardu je prošlo više hiljada vojnika, od kojih je 101 izgubio život, a ranjeno preko 650 gardista. Njima su veterani Posebnih jedinica policije, 549. motorizovane brigade „Car Dušan Silni“ i specijalnih jedinica „Vukovi sa Drine“ odali počast.


Slava i hvala herojima koji su dali svoje živote braneći svoj narod!

Veterani PJP

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *