brigada2

Krsna slava PJP POLICIJSKE BRIGADE

Danas , 6 maja, na Đurđevdan, krsne slave PJP POLICIJSKE BRIGADE, prisetimo se početaka, istorije jedinice i kolega koji su dali živote braneći našu otadžbinu.

Jedinica je nastala 1946. godine kao Konjički eskadron milicije. Kako su se tokom godina menjali bezbednosni aspekti, tako je dolazilo i do reorganizacije i promene naziva od Eskadrona, preko Odreda, Brigade SUP-a, Brigade Milicije do današnjeg naziva PJP Policijska Brigada.

PJP Policijska brigada je od svog nastanka, a posebno u toku devedesetih godina prošlog veka do danas, prošla izuzetno turbulentan period, gde je svakodnevno izvršavala visokorizične zadatke . Pored izvršavanja visokorizičnih zadataka u kojima se ogleda spremnost i odlučnost PJP Policijska Brigade, koje i danas izvršava u Beogradu, kao i na teritoriji cele Republike Srbije. PJP Policijska brigada obavlja obezbeđenje javnih skupova, utakmica i drugih sportskih manifestacija visokog rizika. Zbog stalnog angažovanja na visokorizičnim zadacima, pripadnici Brigade su na stalnim obukama kako bi održavali spremnost jedinice. PJP Policijska brigada je tokom 1998/1999 godine je pored visokorizičnih zadataka koji su stavljeni pred jedinicu, obavljala zadatke u borbi protiv terorizma i ekstremizma koji se širio Kosovom i Metohijom, kao i u toku NATO agresije.

U toku devedesetih godina prošlog veka do danas stradalo je 15 pripadnika PJP Policijske Brigade :

Dragutin Stanimirović,

Novica Novaković,

Goran Miladinović,

Dragoljub Ristić,

Goran Andrić,

Ivan Eraković,

Zoran Bojanić,

Milorad Nikolić,

Mirče Milanov,

Goran Radulović,

Novak Bartula,

Jovica Nedeljković,

Neđo Jokić,

Goran Jevtić,

Aleksandar Otašević.

Danas su, na dan slave PJP Policijska brigada, Ministar Unutrašnjih Poslova Aleksandar Vulin i Delegacija Udruženja Veterana PJP odali počast našoj paloj braći.

Kao što su nekada predstavljali jedinicu u stroju, tako su nas i danas dostojanstveno, veličanstveno i viteški predstavljali:

General Major Obrad Stevanović,

General Potpukovnik Dragan Radenović i Predsednik regije PJP Policijska brigada Petar Jovanović.

Kolegama iz Brigade srećna Krsna Slava, a palim borcima i braći večna slava i hvala!

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *